Ο Γάμος


Ο Γάμος

Ο Νικολάι Βασίλιεβιτς  Γκόγκολ έγραψε το έργο που μας είναι γνωστό ως «Ο Γάμος» το 1833, όταν ήταν 24 ετών. Το έργο, δηλαδή, τοποθετείται στην ίδια περίοδο με μερικές από τις πιο διάσημες σύντομες ιστορίες του, μεταξύ των οποίων και το «Ημερολόγιο ενός Τρελού».

Savitsky Κ 1904-1905, "Ο Γάμος", Iνδική Mελάνη

Το προσχέδιο του «Γάμου» τιτλοφορείται «Οι Κρατικοί Σύμβουλοι» (αλλού μεταφρασμένο και ως «Οι Γαμπροί») και ολοκληρώθηκε το 1834. Σε αυτήν την εκδοχή, η Αγάφια λέει το  πολυπόθητο «ναι» σε τέσσερις προτάσεις γάμου. Αβέβαιος για το έργο, ο Γκόγκολ το εγκατέλειψε για να γράψει τον «Κυβερνητικό Επιθεωρητή», που έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 1836. Αμέσως μετά ο Γκόγκολ άφησε τη Ρωσία και περιπλανήθηκε στην Ευρώπη με το γέλιο του κοινού του «Επιθεωρητή» να αντηχεί στ’ αυτιά του. Οι κριτικοί το χαντάκωσαν, αλλά το κοινό κατέφθανε στα θέατρα σε σμήνη και ανάμεσά τους ο Τσάρος Νικόλαος .  Προκλήθηκε δημοσιότητα και υστερία από το έργο, αποτέλεσμα για το οποίο ο Γκόγκολ ήταν απλά απροετοίμαστος.
   
«Θα φύγω στο εξωτερικό για να αποτινάξω τη θλίψη, την οποία μου επιβάλλουν καθημερινά οι συμπολίτες μου».

Δυσαρεστημένος από την ανταπόκριση στο έργο του, ο Γκόγκολ έγραψε έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ μελών του κοινού της πρεμιέρας, ο οποίος τιτλοφορείται «Φεύγοντας από το Θέατρο μετά από την Παράσταση μιας Νέας Κωμωδίας»(εκδόθηκε το 1842) και αντιμετωπίζει το θέμα της κριτικής, ακόμη και του γέλιου. Ο τελειομανής Γκόγκολ προσδοκούσε να εμπνέει το σωστό είδος γέλιου, «όχι το εύκολο γέλιο που παρέχει στους ανθρώπους την αδρανή παρεκτροπή και διασκέδαση, αλλά το γέλιο που δίνει φτερά προς τα πάνω, προς τη φωτεινή φύση του ανθρώπου, το γέλιο που καταδύεται στα βαθιά νερά της ψυχής».

Dmitriev OA και Danilov VV, Ο Gogol διαβάζει την κωμωδία "Ο Γενικός Επιθεωρητής" σε συγγραφείς και καλλιτέχνες του θεάτρου Maly, χάραξη. 1952.


Τελικά, ο Γκόγκολ εγκαταστάθηκε στη Ρώμη τον Μάρτιο του 1837 και άρχισε να εργάζεται για το επικό μυθιστόρημά του «Νεκρές Ψυχές»  αλλά και για μια αναθεωρημένη έκδοση του «Οι Κρατικοί Σύμβουλοι» . Αυτή η αναθεώρηση είναι πιο συγγενική με τα διηγήματά του. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αγία Πετρούπολη , οι χαρακτήρες περιγράφουν δρόμους και σπίτια και καταστήματα που θα ήταν οικεία στο κοινό. Η πιο ριζοσπαστική απόκλιση από το αρχικό σχέδιο είναι το τέλος, το οποίο υπονομεύει όλο το είδος της ρομαντικής κωμωδίας και οδήγησε το ακροατήριο να σφυρίζει καθώς η αυλαία έπεφτε.

Ο Γκόγκολ βρισκόταν ακόμα στη Ρώμη όταν ο "Γάμος" είχε την πρεμιέρα του, τον Δεκέμβριο του 1842. Είχε μια ψυχρή υποδοχή, αλλά σύντομα καθιερώθηκε στο ρεπερτόριο του ρωσικού θεάτρου. Οι κριτικοί σημείωσαν την επιρροή του στο έργο του Ostrovsky και ο Nabokov αργότερα το εκθείασε. Ο Ντοστογιέφσκι θεωρούσε ότι ο Γκόγκολ είναι ο σημαντικότερος Ρώσος συγγραφέας και μάλιστα στο έργο του, «Ο Ηλίθιος» γίνεται αναφορά στο χαρακτήρα του Ποτκαλιόσιν. Αλλά και στο μυθιστόρημα του Τολστόι, «Άννα Καρένινα» γίνεται αναφορά στην «έξοδο» του Ποτκαλιόσιν. 

Σήμερα, ο «Γάμος» θεωρείται γραπτή μαρτυρία του κωμικού πνεύματος του Γκόγκολ και της ιδιοφυΐας του στη δημιουργία αξέχαστων  χαρακτήρων. Το γέλιο στο «Γάμο» τρυπάει το σκοτεινό μοτίβο της ζωής. Όλος ο κόσμος του είναι παράλογος, γιατί παράλογη είναι η ανθρώπινη κατάσταση. Οι ήρωες χάνονται στον εφιαλτικό ανεύθυνο κόσμο του, «δεν έχουν ιδέα που βρίσκονται, ούτε συνείδηση των πράξεών τους και ούτε ενάρετοι ούτε κακοί, βρίσκονται στα μέσα ενός δρόμου, ανάμεσα στη λύτρωση και την καταδίκη. Ένα κωμικό καθαρτήριο».
Άραγε υπάρχουν ευγενείς, Αγάφια; Ανοίγουν οι καρδιές, Ιβάν;

Konashevich VM 1888-1963, "Γάμος", Λιθογραφία.

Η "Θεατρική Ομάδα του Νικόλα Σπανού" 

σας προσκαλεί να πέσετε στην παγίδα του "Γάμου" του Νικολάι Γκόγκολ  

Στο Θέατρο Ειλισσός από την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 

για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 210 9214248 - 6944 301678 

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά


"Ο Γάμος" του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ 

ανέβηκε από τη "Θεατρική Ομάδα του Νικόλα Σπανού"  για πρώτη φορά 

στις 24 Νοεμβρίου 2017 

& έως τις 19 Ιανουαρίου 2018 δόθηκαν 22 παραστάσεις 

στο Θέατρο "Τεχνοχώρος Φάμπρικα". 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Παράσταση

Σχέδια Δια Χειρός Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ

Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ